Dzisiaj mamy dla Was pierwszy post z serii eksperymenty :) Dzieci uwielbiają eksperymenty, także będzie ich jeszcze wiele na naszej stronie. Zaczynamy od doświadczeń z jajkiem.
Potrzebne będą: jaja (2 razy po 6 sztuk)
W pierwszym naszym eksperymencie dowiedzieliśmy się, że jaja są bardzo wytrzymałe i wcale nie tak łatwo jest je zbić.
Próbowaliśmy na trzy różne sposoby ścisnąć je z całej siły:
1. Trzymaliśmy jajo za dwa krańcowe punkty od góry i od dołu.
2. Obejmowaliśmy całe jajo dłonią.
3. Stawaliśmy na jajkach całymi stopami (nawet mama odważnie stanęła:)).
Jak możecie się już domyśleć, żadne jajko się nie rozbiło :) Okazuje się, że jaja mają niezwykły kształt, który sprawia, że są bardzo wytrzymałe. Jednak jest jeden warunek: ciężar na nie naciskający musi być równomiernie rozłożony. Tłumaczy to fakt, dlaczego jaja nie pękają pod wpływem ciężaru wysiadującego je ptaka. Natomiast, jeżeli pisklaczek zaczyna dziobem stukać punktowo w skorupkę, pęka ona bez problemu.
Tutaj znajdziecie kolejne eksperymenty z jajem:
1. Miękkie i przeźroczyste jajo po zanurzeniu w occie
2. Jak odróżnić jajo surowe od ugotowanego/Jak oddzielić żółtko od białka
A.
Potrzebne będą: jaja (2 razy po 6 sztuk)
W pierwszym naszym eksperymencie dowiedzieliśmy się, że jaja są bardzo wytrzymałe i wcale nie tak łatwo jest je zbić.
Próbowaliśmy na trzy różne sposoby ścisnąć je z całej siły:
1. Trzymaliśmy jajo za dwa krańcowe punkty od góry i od dołu.
2. Obejmowaliśmy całe jajo dłonią.
3. Stawaliśmy na jajkach całymi stopami (nawet mama odważnie stanęła:)).
Jak możecie się już domyśleć, żadne jajko się nie rozbiło :) Okazuje się, że jaja mają niezwykły kształt, który sprawia, że są bardzo wytrzymałe. Jednak jest jeden warunek: ciężar na nie naciskający musi być równomiernie rozłożony. Tłumaczy to fakt, dlaczego jaja nie pękają pod wpływem ciężaru wysiadującego je ptaka. Natomiast, jeżeli pisklaczek zaczyna dziobem stukać punktowo w skorupkę, pęka ona bez problemu.
Tutaj znajdziecie kolejne eksperymenty z jajem:
1. Miękkie i przeźroczyste jajo po zanurzeniu w occie
2. Jak odróżnić jajo surowe od ugotowanego/Jak oddzielić żółtko od białka
A.
Ostatnie zdjęcia robią wrażenie - niczym fakirzy chodzący po ogniu ;)
OdpowiedzUsuńMieliśmy przy tym świetną zabawę i dużo emocji :)!
UsuńSuper :)
OdpowiedzUsuńAle zajefajny pomysł na zabawę :-)
OdpowiedzUsuńKiedy pisklę się wykluwa, jaja pękają łatwo także dlatego, że skorupka się odwapnia - żeby żywić ptaka, kiedy zużyje już żółtko :) Bardzo fajny blog! Powodzenia!
OdpowiedzUsuńCenna uwaga, dziękujemy :). Pozdrawiamy!
Usuń